Missie

Aalst = bierstad

Aalst was ooit de belangrijkste stad van de Belgische brouwindustrie. Alleen al in het stadscentrum waren er tientallen brouwerijen, mouterijen en hophandelaren gevestigd. Met De Gheest, De Blieck en Zeeberg kwamen maar liefst 3 van de 10 grootste Belgische brouwerijen uit Aalst. ‘Bière d’Alost’ was een kwaliteitslabel dat tot ver buiten Aalst gebruikt werd en stond garant voor bier van superieure kwaliteit.

De Wolf-Cosyns was niet alleen de oudste maar ook de beste mouterij van België met een heel breed en kwalitatief gamma. Je kon er als brouwer mout bestellen ‘à la tête du client’, wat uitermate geapprecieerd werd door brouwers van speciaalbieren. Op een gegeven moment zat in elke Belgische trappist mout van De Wolf-Cosyns!

De streek van Aalst, Asse en Affligem was de oudste en grootste hopstreek van België. De vruchtbare en drassige leemgronden samen met de natuurlijke windbeschutting leenden zich perfect voor de teelt van het groene goud. De hopmarkt van Aalst was tot het eind van de 19de eeuw de belangrijkste hopmarkt van de regio.

Vandaag de dag blijft daar jammer genoeg niet veel meer van over. Na de tweede wereldoorlog vond er een ongeziene consolidatiegolf plaats. De grote brouwerijen kochten tal van kleine brouwerijen en mouterijen op om ze een paar jaar later koudweg te sluiten. Samen met de focus op steeds goedkopere ingrediënten leidde dit tot smaakvervlakking en eenheidsworst in onze eens zo rijke biermarkt. Gelukkig is er de laatste jaren een steeds sterker wordende trend naar kwaliteit en authenticiteit. Kwaliteit wordt terug belangrijker dan kwantiteit.

Het is dan ook onze missie om het prachtig en rijk verleden van Aalst als bierstad te koesteren en te promoten. Bovendien willen wij op alle mogelijke manieren zelf meehelpen om onze prachtige stad terug een toekomst als bierstad te geven. Met de lancering van ons eerste bier Keizer Kamiel zetten wij hierin onze eerste stap. Onze ultieme droom is om een volwaardige brouwerij te hebben in onze stad waar naast het brouwen van bier ook ruimte zal zijn voor andere activiteiten zoals opleidingen, bierproeverijen en andere events.

Scroll to top