Miejr as ne koizer
De meeste mensen kennen Kamiel Sergant (°9/1/1935, Aalst) vooral als vernieuwer en bezieler van Aalst Carnaval. Hij was in 1962 de eerste die tijdens de prinsenverkiezing in het dialect sprak en zong. Dat werd hem niet echt in dank afgenomen bij de jury en van enkelen onder hen kreeg hij zelfs nul punten. Een jaar later werd Kamiel, na een grondige hervorming van de kiezing, voor de eerste maal tot prins carnaval verkozen. Hij zou dat in 1966 en 1968 overdoen en kreeg in 1969 de eretitel ‘keizer’.
Na 45 jaar als actieve keizer kondigde hij in 2014, na de traditionele popverbranding, zelf zijn afscheid aan. Zijn kreet ‘doeme voesj’ en vele van zijn carnavalsliedjes zoals ‘Oilsjt viert Carnaval’, ‘Weir zen van Oilsjt’ en ‘Oilsjt ghetj men hert gestoelen’ hebben voor altijd hun plaats tijdens Aalst Carnaval.
Omdat hij vond dat er bij zijn optredens nog iets ontbrak kwam hij met het idee op de proppen om meisjes bij zijn begeleidende groep te halen waar uiteindelijk de Kamillekes uit voortkwamen. Van 1969 tot 2014 stapten ze samen met Kamiel mee in de carnavalsstoet.
Vanuit de begeleidingsstoet ontstond in 1970 onder dezelfde naam de voetbalploeg voor vrouwen met Kamiel als voorzitter. Hij bleef voorzitter tot de overname in 1995 door KSC Eendracht Aalst.
Mensen Helpen Mensen
Kamiel heeft zich ook altijd sterk geëngageerd voor de zwakkeren in onze maatschappij. Al sinds het begin van de jaren 80 zet hij zich in voor kansarmen. Als stichter en bezieler van deze liefdadigheidsorganisatie ontving hij hiervoor in 1988 de persprijs.
Uiteindelijk leidde al deze liefdadigheid tot de oprichting van de vzw Mensen helpen Mensen.
Deze vzw probeert het ganse jaar door, gedragen door de vele vrijwilligers, 500 gezinnen en alleenstaanden te helpen met het uitdelen van voedselpakketten en het organiseren van allerhande activiteiten zoals uitstapjes, culturele activiteiten en het jaarlijks Kerstfeest.
Kamiel Sergant drukte als niemand anders zijn stempel op Carnaval Aalst. Zijn tomeloze inzet in tal van verenigingen en zijn sociale betrokkenheid maken van hem de enige echte Keizer van het volk. Hij kreeg in 2009 dan ook de titel van ereburger van de stad Aalst. Maar vele Aalstenaars vinden dat Kamiel nog meer erkenning verdient en ijveren daarom al jarenlang voor een standbeeld. Men kan zich afvragen wat iemand nog meer voor zijn stad zou moeten doen om dat te verdienen…

Mis nooit wat er gebeurt
Je kan ons steeds volgen via Facebook en Instagram voor events en speciale acties.